De algemene opening

Geschreven door Frouke van Dam

Redelijk zenuwachtig, maar nu nog vol energie stroomt de Statenzaal vol met tiener parlementariërs. De gedelegeerden die zo een speech moeten geven lezen nerveus hun speech voor de laatste keer door, tot de voorzitter na de huishoudelijke mededelingen het woord geeft aan de directeur van het Anna van Rijn college. Hij vertelt ons over zijn doel om vanuit je eigen overtuiging Europa een nog mooier organisme te maken. Daarna is het de beurt van een gedeputeerde van de provincie, Robert Strijd, om de Europarlementariërs te informeren over de taken van de provinciale politiek en te inspireren om op te komen voor hun belangen.

Na deze speeches is het de beurt aan de gedelegeerde van Frankrijk om te openen met de kernwoorden ‘liberté, égalité, fraternité’. Hij vertelt ons hoe groot de invloed van Frankrijk is en hoe ze, hoewel ze een grote macht zijn, altijd nederig zullen blijven. Dit is wel weer tegenstrijdig met de rest van zijn speech, waar hij niet heel nederig vertelt hoe onmisbaar Frankrijk is voor de EU en hoe essentieel Frankrijk in de Europese geschiedenis is geweest.

Het meisje van Duitsland begint haar speech ook met kernwoorden. Alleen zijn dat in dit geval toekomst, bevolking, onderwijs en milieu. Op een rustige toon schetst ze een plaatje van een perfect dorpje wat de toekomst is voor Duitsland, maar met goede samenwerking ook de toekomst voor de EU kan worden. Het beeld dat ze creëert lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar optimisme is een goede eigenschap.

Na deze inspirerende speech was het woord aan de gedelegeerde van Zweden. Hij had waarschijnlijk niet door dat de microfoon aanstond, omdat zijn stem erg luid door de speakers klonk. Hierdoor was zijn spreekbeurt over al het moois wat Zweden biedt en de “progressieve Zweedse paradepaardjes” wel goed te verstaan. 

Daarna is het de beurt aan Spanje om ons te overtuigen dat hun land echt het allerbeste is. De Spaanse families die ze omschrijft, klinken zo mooi dat ik direct in de trein naar Spanje wil stappen om onderdeel uit te maken van de eindeloze etentjes en gezelligheid. Ook deze gedelegeerde komt weer met een paar kernwoorden, namelijk diversiteit en eerlijkheid, waarmee de EU samen kan werken als een grote Europese familie waar iedereen bij wil horen.

Denemarken blijkt het meest gelukkige land ter wereld te zijn, maar door de zenuwen lijkt dat eerst niet doorgedrongen te zijn tot de speechende gedelegeerde. Na een wat moeilijker begin vertelt hij hoe Denemarken blokje voor blokje naar een betere toekomst bouwt en geeft hij ons een taalles over het woord Hygge. Het geheim van dit geluk blijkt te zitten in het consumeren van vlees, suikergoed en koffie, wat mij benieuwd maakt naar hun aandeel in de commissie volksgezondheid.

De gedelegeerde van Tsjechië geeft ons een geschiedenisles over de Tsjechische politiek en strijd tegen zichzelf en tegen Europa. Het land bezorgt hem, ondanks de lastige geschiedenis, een warm gevoel. Hij eindigt met dat een negen geen tien is, maar die tien heeft Tsjechië met deze speech helaas niet gehaald.

Hongarije vertelt hoe het leven gevierd wordt in Hongarije met goed eten, in plaats van één koekje bij de thee. Net als zijn speech blijkt het Hongaarse volkslied als een volumeknop die langzaam dicht wordt gedraaid te zijn. Na een positieve start over het dansende Hongaarse volk, eindigde hij met alle tegenslagen die Hongarije steeds moet verdragen.

In tegenstelling tot andere delegaties heeft Polen maar één kernwoord, namelijk kracht. Die kracht komt ook terug in haar verhaal en mij overtuigt ze dat Polen niet het land is waar je ruzie mee wil, omdat ze trots terugvechten en niks of niemand anders nodig hebben.

Als laatste is het de beurt voor Griekenland om ons te inspireren en informeren. De gedelegeerde vertelt ons alle cijfers van de Europese Unie en laat ons met zijn verhaal over armoede schuldig voelen over het kapitalistische westen. Hij sluit met een vloeiend Grieks gezegde wat de Europese Unie goed samenvat. “Een slechte buur is een ramp, een goede buur een groot voordeel.”

Na een korte promotie van het instagram-account kan de dertigste editie van het Model European Parliament van Utrecht dan echt beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: