“Geen commentaar!”

Door Cathelijne Louwerse (Griekenland)

Het is alweer dag twee van de commissievergaderingen. Vandaag staat in het teken van OC’s bedenken, samenvoegen, schrappen en formuleren. De dag begint rommelig; er valt een beker koffie op de grond (de docent moet die vervolgens opruimen), en er wordt heel veel door elkaar geroepen; zelfs voorzitter Jonne roept geïrriteerd: “Stop met commentaar geven! Nee geen commentaar, hou je mond!” Ook wordt opeens het Wilhelmus gezongen en wordt er voorgesteld om André Rieu uit te nodigen voor de integratie van vluchtelingen. Al met al dus een vermakelijke ochtend, met ook serieuze gesprekken en debatten over vluchtelingen en benamingen van woorden, 55 OC’s en tussendoor lekkere smartie-koekjes (“Zitten er nou smarties in? Dit is echt mijn droom!”) en heel veel koffie.

Na onze pauze was het tijd om te gaan samenvoegen, schrappen en formuleren. Opmerkelijk was dat de laatste twee OC’s gelijk geschrapt werden; 54 ging over het uitnodigen van volkszangers in vluchtelingenkampen voor integratie en 55 was elke ochtend verplicht het volkslied zingen in de kampen. Blijkbaar vond de groep dit toch wat extreem. Sowieso merk ik dat de groep wat verdeeld is over de OC’s, wanneer ik hen erover vraag is niemand helemaal tevreden. 

Er wordt weer volop gediscussieerd en er worden scherpe opmerkingen gemaakt, zoals: “Vluchtelingen zijn illegaal tot ze legaal zijn.” Het samenvoegen en schrappen gaat vrij vlot, ook omdat we niet veel tijd meer hebben. Hierdoor duren de discussies helaas minder lang. 

Soms zijn er wel dingen onduidelijk; midden in een gesprek weet opeens niemand meer over welke OC we het nou hebben . Ook praten ze soms langs elkaar heen. Iedereen geeft dezelfde argumenten maar ze luisteren niet naar elkaars standpunten. Gelukkig benoemt Loïs dit even. Ze legt uit wat er aan de hand is en iedereen snapt het weer. 

Na lang werken zijn de OC’s klaar, en de commissiepitch wordt aan Joost toegewezen. Het is laat, acht uur, wanneer iedereen weer naar huis gaat. Zodra iedereen thuis is wordt er nog druk geappt en gaat iedereen aan de slag en onze voorzitters zijn nog tot twee uur ’s nachts bezig. Een lange, maar leuke dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: