Meet de delegatie Griekenland!

Door Cathelijne Louwerse (Griekenland)

Welkom bij de delegatie Griekenland! Het is een gezellige groep met veel humor. Wanneer ik na een korte pauze het lokaal weer binnenkom, zijn ze net midden in een debat. Waar debatten bij mini MEP er vaak heftig aan toe gingen, bestaat een debat in deze groep vooral uit gelach en door elkaar heen praten. Ook heeft deze groep al veel inside jokes, zoals dat meneer de Boer “marshmallow” wordt genoemd. Hij heeft zelfs een extra naambordje op zijn tafel met “marshmallow” erop. Toch zijn ze ook vaak heel serieus en geconcentreerd aan het werk. Benieuwd wie er nou in deze groep zitten? Ik heb iedereen gevraagd om zichzelf voor te stellen!

“Ik ben Sybren de Boer, en ik ben 16. Een gek feitje over mezelf is dat ik roei. De pauzes zijn toch wel het leukste van MEP en het leukste aan Griekenland zijn is dat je kunt haten op vluchtelingen.”
“Hoi, ik ben Tuula Heyden en ik ben 15 jaar. Een gek feitje over mezelf is dat ik altijd twee verschillende sokken draag. Het leukste aan MEP vind ik sowieso onze delegatie en het discussiëren. Het leukste aan Griekenland zijn vind ik dat het gewoon een leuk land is met een mooie taal.”
“Ik ben Onya Lau en ik ben ook 15 jaar. Een gek feitje over mezelf? Uhm. Ik besteed meer tijd aan synchroonzwemmen dan aan huiswerk hahaha. Het leukste aan MEP is voor mij het debatteren en ik vind het leuk dat we Griekenland zijn, omdat Griekenland heel rechts is en ik het leuk vind om een keer deze rechtse mening uit te oefenen.”
“Ik ben Joost Liebeton en hoe oud denk je dat ik ben?” “Uhm, bijna 16” gokte ik. “Ja ik ben net 16 geworden. Een gek feitje over mezelf is dat ik altijd te laat kom…” Ook nu tijdens MEP is Joost al een keer te laat geweest. “Het leukste aan MEP vind ik eigenlijk gewoon dat we in deze lockdown toch bij elkaar mogen komen, en het leukste aan Griekenland vind ik de rijke geschiedenis.”
“Hey! Mijn naam is Hannah van Dooren en ik ben 15 jaar oud.” Hannah wist toen ik haar om een gek feitje vroeg nog niks, maar later wist ze er wel eentje: “Ik maak altijd dingen in hele kleine stukjes.” Hannah vind het leukste aan MEP de gezelligheid, en het leukste aan Griekenland zijn? “Ze willen alleen maar geld.”
“Hoi ik ben Loïs van Niejenhuis en ik ben ook 16 jaar. Een gek feitje over mezelf is dat ik geen topo kan, zelfs niet van Nederland. Het leukste aan MEP vond ik de pizza’s, maar omdat dit een slecht antwoord is, zeg ik de gezelligheid. Het leukste aan dat wij Griekenland zijn, vind ik wel dat dat combinatie van onze commissie en ons land heel handig is.”

Deze groep is natuurlijk Griekenland, maar hoe goed kennen ze hun land eigenlijk? Ik heb hen de Griekenland quiz laten doen, en we hebben twee winnaars, namelijk Joost en Tuula! Zij hadden allebei 10 vragen goed, wat knap is omdat de vragen best moeilijk waren. Ze zijn hierbij echte Griekenland Kenners. Wil jij weten of jij hun record kan verbreken? Doe dan ook de quiz, die je hieronder kan vinden. Elke vraag is een punt. Succes!

De Griekenlandquiz:

Eén van de landen van MEP 2021 is Griekenland. Ik heb de delegatieleden van Griekenland gevraagd wat zij eigenlijk van hun land weten. Hun kennis was wisselend. Maar wat weet jij eigenlijk van Griekenland? Test het met de Griekenland quiz!

 1. Griekenland staat in de geschiedenisboeken onder andere omdat Griekenland een bijzonder bestuur had vroeger (rond de tijd van Aristoteles). Hoe was het bestuur van Griekenland vroeger?
 2. Noem 2 buurlanden van Griekenland
 3. Hoe heet de hoogste berg van Griekenland?
 4. Heeft Griekenland meer of minder inwoners dan Nederland?
 5. Noem 3 Griekse steden
 6. Aan welke kant stond Griekenland tijdens de tweede wereldoorlog? Stonden ze aan de kant van de centralen, de geallieerden of waren ze neutraal?
 7. Hoe is het bestuur van Griekenland momenteel? Is het een monarchie, aristocratie of republiek?
 8. Welk betaalmiddel (geld; denk aan euro, gulden, frank, etc.) heeft Griekenland momenteel?
 9. Wat voor een klimaat heeft Griekenland?
 10. Welke god is Grieks?
 • Zeus of jupiter?
 • Mars of ares?
 • Neptunus of poseidon?
 1. Kan je ook nog noemen wat de functie van deze goden was?

De antwoorden kan je hier zien:

 1. Griekenland had een democratisch bestuur, wat bestond uit polissen (ook wel stadstaten).
 2. Buurlanden van Griekenland zijn Albanië, Turkije, Bulgarije en Noord-Macedonië. Als je de Balkan had is dit niet goed; dit is een gebied in plaats van een land. 
 3. De Olympus (ja deze bestaat echt!). Deze is 2917 meter hoog. 
 4. Griekenland heeft minder inwoners dan Nederland.
 5. Hier zijn natuurlijk veel antwoorden goed. Grote steden in Griekenland zijn: Athene, Patras, Delphi, etc. 
 6. Aan de kant van de geallieerden.
 7. Tegenwoordig is het een republiek.
 8. De euro
 9. Griekenland heeft een middellandse zeeklimaat, ook wel een mediterraan klimaat.
 10. Zeus, Ares en Poseidon
 11. Zeus is de oppergod en de god van de bliksem, Ares is de oorlogsgod en Poseidon is de god van de zee en de aardbevingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: