“Mijn hand doet nu al pijn!”

Door Cathelijne Louwerse (Griekenland)

Het is alweer tijd voor de commissievergadering. Deze bestaat vooral uit dingen bedenken, samenvoegen en schrappen. De commissievergadering duurt altijd heel lang; hij is verdeeld over meerdere dagen. Ik heb een aantal interessante en opmerkelijke dingen gezien, die ik verwerkt heb in dit artikel. Dit was de commissievergadering op dag één: 

Als eerste was het tijd om te gaan brainstormen. De sfeer is hier informeel, wat inhoudt dat je etiquette los mag laten. Ook hoef je je naamkaartje nog niet omhoog te houden. De naamkaartjes waren trouwens op achternaam,  wat voor wat verwarring zorgde. Zo werd er iemand ‘Heden’ genoemd (het moest Heiden zijn) en wordt er vaak meneer tegen een meisje gezegd in plaats van andersom. Tijdens deze brainstorm moet je zo veel mogelijk IC’s  verzinnen. Deze worden eigenlijk allemaal opgeschreven; hierdoor kwamen wij uiteindelijk uit op 50 IC’s (of zijn het er nou toch 48? De laatste twee zijn door onze docent bedacht en gingen meer over Thierry Baudet dan over ons vraagstuk). We hadden hierdoor veel te weinig ruimte op het bord, er werd al “door naar het volgende lokaal” geroepen. Ik had sowieso medelijden met onze voorzitter die alles opschreef; ze had na twee IC’s al last van haar hand! Haar handschrift werd steeds onduidelijker, uiteindelijk bestonden de woorden alleen maar uit een paar vage streepjes en rondjes. 

Hoe de één met de simpelste zinnetjes kwam, kwam de ander met een onbegrijpelijk verhaal. Ondertussen was er wel wat afleiding. Zo probeerde voormalig voorzitter Hugo met veel moeite het gordijn open te krijgen (er zaten allemaal scheuren in), en heb ik wat geïrriteerde blikken gekregen vanwege de klik van mijn fotocamera. Ondertussen ontstonden er ook nog andere grappige situaties. Zo werd voorzitter Hugo opeens gebeld en liep hij snel het lokaal uit. “Wacht oké, wat zei je?” roept hij door de telefoon. Iedereen is stil. “Is er iemand dood?” wordt er gefluisterd. “Wat ze op hun brood willen?” roept Hugo tegen de telefoon. Iedereen lacht. 

Dan is het tijd voor formele sfeer; we gaan IC’s formuleren, bijeenvoegen en schrappen. Deze sfeer wordt al iets serieuzer. Toch wordt er ook veel door elkaar gepraat. Er ontstaat een flink debat, met tussendoor veel humor; ‘meneer de Boer’ wordt gecanceld omdat hij autochtonen zegt en voorzitter Jonne, die haar scherm deelt, wordt opeens aan een vergadering toegevoegd door een docent van school. Ook worden er regelmatig oranje blaadjes opgehouden. Wat dit betekent? Dit is een point of order, hiermee kan je vragen stellen die niet over de inhoud van de IC’s gaat maar over de betekenis van woorden en vragen over MEP. Dit werd dan ook veel, soms te veel, gedaan.

Het was een lange maar leuke dag. Op naar dag 2!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: