MEP op afstand, hoe werkt dat eigenlijk?

Dat de wereld op zijn kop staat is u ongetwijfeld niet ontgaan. Ongeveer een jaar geleden belandden we in een wereld van maatregelen, mondkapjes en gedwongen afstand tot de medemens. Dat wij meer dan een jaar geleden gewoon met zijn allen in het provinciehuis van Utrecht zaten voor de provinciale MEP-conferentie lijkt nu dan ook ondenkbaar. Dat is dit jaar ook deels het geval, aangezien we helaas niet kunnen verzamelen op het provinciehuis voor de drie leukste dagen van het jaar. Toch hebben Michiel Busz en Gert-Jan van den Nieuwenhuijzen, de provinciaal coördinatoren van Utrecht, een oplossing bedacht om het provinciale MEP van 2021 tóch door te laten gaan! Maar, hoe werkt dat eigenlijk, MEP op afstand?

De provinciale MEP-conferentie van 2021 is verspreid over een aantal maanden. In deze maanden hebben de delegaties/commissies een aantal deadlines voor wanneer zij iets moeten inleveren:

  • 1 februari: De delegaties hebben een video van de landenspeeches ingeleverd.
  • 17 maart: De commissies hebben de voorlopige resolutie opgestuurd.
  • 1 april*: De commissies hebben feedback gegeven op de andere resoluties.
  • 1 mei*: De commissies hebben de feedback van de andere commissies verwerkt en hebben de definitieve resolutie opgestuurd.
  • Mei of juni*: Er is een plenaire vergadering in het provinciehuis.

* Deze data zijn voorlopig en kunnen nog gewijzigd worden

Zoals u kunt zien, moest elke land vóór 1 februari een video van de landenspeech opsturen. Die video’s kunt u bekijken via deze link: https://meputrecht.org/2021/02/09/landenspeeches/. De knikkende knieën in de statenzaal hebben plaats gemaakt voor video’s waarin de parlementariërs hun land op konden hemelen. Soms met een delegatie op de achtergrond, soms voor een wereldkaart en soms ook helemaal alleen in de slaapkamer. Toch is het deze gedelegeerden wel gelukt om via de camera het MEP-gevoel over te brengen.

Waar het ultieme MEP-gevoel ook te beleven is, is natuurlijk in de commissievergaderingen, die essentieel zijn voor het opstellen van een resolutie. In deze resolutie probeert een commissie om een oplossing te vinden op een actueel Europees vraagstuk, zoals bijvoorbeeld de handelsrelatie met China of de coronacrisis. Wat dit jaar anders is dan tijdens een normale MEP-conferentie, is dat een delegatie (oftewel een land) tegelijkertijd ook een commissie is. Waar een commissie normaal gesproken is opgebouwd uit gedelegeerden van verschillende landen, is er nu maar één land vertegenwoordigd in de vergadering. Dit betekent alleen niet dat de commissie een resolutie op kan stellen waar alleen het eigen land beter van wordt, omdat de resolutie namelijk nog wel aangenomen moet worden in het plenaire debat, dat later dit jaar plaats zal vinden. De commissie is dus gedwongen om ook aan de belangen van andere landen te denken.

Toch betekent dit niet direct dat die andere landen zich ook goed vertegenwoordigd voelen in de resolutie die op 17 maart is ingeleverd. Daarom is er een mogelijkheid gecreëerd om feedback te geven op de resoluties van andere commissies. Als alle resoluties zijn ingeleverd, worden ze doorgestuurd naar de delegaties, die deze resoluties vervolgens nauwkeurig bestuderen. Als zij iets willen aanpassen, dan geven ze dit door aan de commissie. In de maand daarna kan de commissie deze feedback verwerken en wordt er een definitieve resolutie opgesteld.

De laatste fase van provinciaal MEP 2021 lijkt (hopelijk) wel op de normale conferenties. Deze resoluties worden namelijk behandeld in een plenair debat dat plaats zal vinden in het provinciehuis van Utrecht. Hier worden speeches voor en tegen de resolutie gegeven, zullen amendementen worden ingediend en zal er uiteindelijk gestemd worden of de resolutie wel of niet wordt aangenomen. Want zelfs op afstand, wil iedereen natuurlijk dat hun oplossing wordt aangenomen.

De taak voor de journalisten is om u op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen tijdens en rondom MEP. Ze laten u kennismaken met de delegaties, doen verslag van de commissievergaderingen en zullen uiteindelijk samen met de hoofdredacteuren een krantje maken, die na de plenaire vergadering zal worden uitgedeeld. Want zelfs met MEP op afstand, zal het een onvergetelijke ervaring worden voor alle deelnemers, begeleiders en voorzitters. Of zoals vaak gezegd wordt: “Once you go MEP, you never go back!” Zelfs als het op afstand is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: