“Handjes in de lucht, alstublieft” – De commissievergaderingen op het USG

Door Noor Bisschop (Tsjechië)

Zoals iedereen wel weet is dit jaar alles anders en zo waren dus ook de commissievergadering op het USG (Utrechts Stedelijk Gymnasium), drie van de vier dagen vonden namelijk online plaats. Daarbij kwamen veel dingen kijken, natuurlijk waren er de netwerkproblemen, maar ook het stemmen via de handjesfunctie in teams was nieuw voor ons, maar wel enorm handig. Deze functie gaf daarom ook leuke uitspraken zoals “iedereen handjes in de lucht” en “meneer, uw handje doet raar”. En uiteraard hebben we hier en daar een staart van een huisdier voor het beeldscherm zien verschijnen. 

We begonnen de eerste dag met het bespreken wat we de komende dagen zouden gaan doen en daarna gingen we door met het brainstormen over de IC’s. Dit ging formeel en in het begin was dat een beetje wennen, ook doordat alles online was, maar iedereen pakte dat al weer snel op, ook al ging het af en toe mis met meneer en mevrouw en was iemand af en toe een achternaam vergeten. Tijdens de brainstorm viel het mij op dat het vaak over vluchtelingen en problemen in communicatie tussen landen ging. Uiteindelijk waren er een heleboel IC’s bedacht, maar vervolgens werd de helft weer geschrapt of samengevoegd. De dag was alweer veel te snel klaar, maar gelukkig waren er nog een paar dagen.

Op dag twee gingen we verder met het vormen van de IC’s en begonnen we ook met de formulering, maar dat bleek toch nog best lastig te zijn. 

Tegelijkertijd met het bedenken en formuleren werd er mee getypt in een document dat met iedereen was gedeeld. Hierin werd met kleurtjes bij gehouden welke IC’s werden samengevoegd of geschrapt. De kleurtjes waarmee dus gehighlight werd, maakten het document erg vrolijk. Maar op een gegeven moment kwam er wel ophef over of deze kleur nou fuchsia of lila was (persoonlijk vind ik het meer een magenta kleur). Ook dit was weer een geslaagde dag voor ons. 

De derde dag gingen we verder met onder andere het stemmen over de OC’s. Wat ons opviel was hoe vaak er unaniem gestemd werd. Ook konden we elkaar goed de standpunten voorleggen en daarom overhalen en overtuigen om juist voor of tegen te stemmen. Er werd dus goed samengewerkt en dat bracht weer mooie resultaten op. 

De laatste dag was speciaal, want deze werd gehouden op school en dus niet online, zodat we toch nog de MEP-ervaring iets meer mee konden maken. Deze dag was vooral bedoeld om de puntjes op de i te zetten, maar het was daarnaast ook enorm gezellig. 

We begonnen de dag goed met het checken van de formulering van de IC’s en OC’s en al gelijk was er genoeg om even naar te kijken. “Kunnen we dat (de spelling van een bepaald woord anders niet aan mevrouw Draaisma (docent Nederlands) vragen?’” Maar dat was uiteindelijk niet nodig want “de Tweede Kamer schrijft het ook zo, dus het zal wel goed zijn”. Toch was het wel belangrijk dat we de andere zinnen ook zouden checken want “het zou wel heel onprofessioneel zijn als we een resolutie met allemaal spelfouten inleveren” en daarnaast “lijkt het wel poëzie, als je er lang genoeg naar kijkt, ga je er allemaal dingen in zien”. Gelukkig hadden we een formulerings-koningin tussen ons, want Sophie wist alle foutjes eruit te halen en de anderen waren het vaak met haar eens (“Dat is inderdaad wel wat MEP-periger.”). Bij het checken van de formulering kwamen er ook inhoudelijke vragen en hierover werd dan ook informeel over gediscussieerd. “Informele sfeer G”, “Dat is westers, dan gaat Hongarije natuurlijk weer klagen” en “Dt is hoe het gaat; Robin heeft geen mening en ik heb altijd gelijk”.

Maar na een korte pauze was het tijd om door te gaan, maar deze keer in de formele sfeer (“Laten we het centraal houden, in plaats van onderlinge discussies voeren.”). Daarbij werden ook al snel weer namen door elkaar gehaald. Ondertussen was er al veel tijd voorbijgegaan en moesten we richting de afronding gaan. Toen gingen de discussies en besprekingen erg vlot, maar de inhoudelijke opmerkingen waren nog niet gestopt: “Een nieuw team? Wat voor een team? Een hockeyteam?”. Helaas ging het niet vlot genoeg en moesten er in de laatste paar minuten nog wat belangrijke beslissingen worden gemaakt. Maar uiteindelijk was ook dit weer een zeer geslaagde dag. 

Al met al was het enorm leuk en ook erg gezellig. Naast de formele serieuze momenten kon er ook met elkaar worden lachen, ondanks dat drie van de vier dagen online plaats vonden. Het was een interessante ervaring en iedereen was er ook erg enthousiast en positief over. Kortom dus een enorm leuke ervaring! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: