Commissievergaderingen Burgerlijke Vrijheden, Binnenlandse Zaken en Justitie

Door Isa Hagebeuk (Denemarken)

Op dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart gingen wij van start met onze commissievergaderingen en we hadden er heel veel zin in! Er zijn in deze twee dagen heel veel dingen gebeurd. Zo zijn er IC’s en OC’s bedacht, er zijn organen opgericht, is er een pitch verdeeld en we hebben heel veel geformuleerd. 

Dag 1

Op dinsdag 16 maart begonnen we met een korte uitleg. We kregen het programma te horen en begonnen gelijk met het brainstormen over IC’s rondom onze stelling: het goede voorbeeld geven is niet genoeg. De EU moet actiever optreden tegen discriminatie op het gebied van werk, onderwijs, huisvesting en zorg, zelfs als dat  soms tegen belangen van lidstaten en hun inwoners ingaat. Er zijn tijdens deze brainstorm door onze zes meppers bijna 50 IC’s bedacht! Natuurlijk moesten deze IC’s samengevoegd worden, en sommigen moesten worden geschrapt. Dit heeft iets langer gekost dan de 55 minuten die we hiervoor hadden gepland… We zijn hier namelijk bijna tweeënhalf uur mee bezig geweest! Er zijn hevige discussies geweest, maar uiteindelijk is iedereen het met elkaar eens geworden, en is alles goed gekomen. 

Na een korte pauze werd door onze voorzitters, Florens Blom en Matthias Nagel, een korte les gegeven over wat de EU nou is, en wat de EU precies doet en mag doen. Daarna zijn we verder gegaan met het formuleren van onze IC’s in groepen. Hier hadden we niet heel veel tijd meer voor, dus hebben onze meppers allemaal 2 van de 12 IC’s gekregen die ze thuis moesten formuleren

Dag 2

We zijn woensdag 17 maart begonnen met het bespreken van de formuleringen van de IC’s die bedacht en samengevoegd zijn. Hierna hebben we gebrainstormd over verschillende OC’s die er waren. Er zijn wel 37 OC’s bedacht! Hierna zijn we begonnen met het schrappen en samenvoegen van de OC’s die er waren. Ook dit duurde iets langer dan gepland door flinke discussies, maar het is gelukkig allemaal gelukt! 

Na een maar al te gezellige pauze hebben we een soort spelletje gedaan om de pitch te verdelen. Iedereen kreeg dezelfde stelling die ze gauw in een minuutje moeten verdedigen. De stelling luidde: Iedere Nederlander moet vanaf nu een werkend ruimteschip in zijn achtertuin hebben staan. Er kwamen erg veel originele argumenten naar voren, en er werd veel humor toegepast. De beste speecher werd uitgekozen en mag de pitch houden. Dit is Anouk Pouwels geworden. Met z’n allen hebben we haar geholpen met het schrijven van haar pitch. Natuurlijk hadden voorzitters Florens en Matthias deze stelling bedacht, dus hadden de MEP’ers het idee om voor hen ook een stelling te verzinnen, die zij moesten verdedigen. Deze luidde: Iedere Nederlander boven de 1,75 meter moet verplicht de rest van zijn lichaamslengte eraf laten halen. Na aandachtig geluisterd te hebben naar beide speeches, is door de meppers besloten dat Matthias de beste speech gaf. Zijn speech was het meest gestructureerd en hij gebruikte overtuigende lichaamstaal.

 Tijdens de formulering van onze OC’s werden ook grappige namen voor onze organen bedacht. Zo zijn de organen P.O.P.O. en S.N.I.T.C.H. bijvoorbeeld ontstaan. Aan het einde van de dag hebben we nog wat foto’s genomen op het voetbalveld van de vereniging waar wij onze commissievergaderingen mochten houden. 

Dit zijn een aantal dingen die op onze commissievergaderingen zijn gebeurd en besproken. We hebben een sterke resolutie en zijn er klaar voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: