Commissievergaderingen Landbouw en Plattelandsontwikkeling

Door Sara Melief (Polen)

8 maart

We beginnen in de ochtend met de vergadering. Iedereen komt langzaam binnen en kletsen met zijn allen eerst een beetje bij over onder andere het MEP van vorig jaar. Alle debaters van de delegatie Polen zien er netjes uit en de meerderheid van de debaters draagt een net jasje, zowel meisjes als jongens. Na een klein beetje kletsen beginnen we de vergadering met het opnoemen en opschrijven van de IC’s. Het zijn IC’s over landbouw en er worden veel goede opmerkingen gemaakt.

Er word steeds een rondje gedaan langs alle debaters en elke keer noemen ze allemaal één van de IC’s die ze hebben bedacht. Na een paar rondjes zijn er een paar debaters die passen en die dus al hun van te voren bedachte IC’s hebben opgenoemd, maar na een paar rondjes doet toch iedereen weer mee met het opnoemen van de IC’s. De debaters zijn met zijn zessen maar na alleen maar ongeveer zeven rondjes hebben de debaters al meer dan 40 IC’s bedacht of opgenoemd. Er zijn twee voorzitters die alles begeleiden, één leidt de vergadering en het opnoemen van de IC’s en de andere typt alle opgenoemde punten in een Word-document, soms is er wat moeite om uitgebreide IC’s kort en bondig op te schrijven maar daar kan om gelachen worden. Nadat de debaters met elkaar meer dan 50 IC’s hebben bedacht, is er een korte pauze van vijf minuten zodat iedereen even water kan drinken en naar de wc kan gaan. 

Na de pauze gaan we weer verder, niet met het verzinnen van nóg meer ic’s ,maar met het schrappen en samenvoegen van bepaalde IC’s die bijvoorbeeld heel erg op elkaar lijken. Dit gaat als volgt: een debater steekt zijn of haar naambordje in de lucht en krijgt dan een beurt van de voorzitter. De debater zegt dan welke IC op de lijst hij of zij wil schrappen en waarom. De rest gaat dan kijken en bedenken wat zij ervan vinden. Stel dat een andere debater vindt dat de IC moet blijven dan komt er een klein debat of een discussie. Hierna volgt een stemming met alle debaters en wordt er door de meerderheid van de stemmen bepaalt of de IC wordt geschrapt of niet. Op een gegeven moment vlak voor de grotere pauze is er een fel en verhit debat over een bepaalde IC. Het is drie tegen drie en op een bepaald moment is zelfs de formele sfeer eventjes weg en wordt er een beetje door en over elkaar heen gepraat. Na de pauze gaat dit zelfde debat iets rustiger verder en wonder boven wonder komt er bij de laatste stemming uit dat de IC niet wordt geschrapt. Het gaat een langere tijd over het schrappen van de IC’s maar er worden nauwelijks IC’s ook daadwerkelijk geschrapt. Na veel debatten over de IC’s zijn we toegekomen aan het samenvoegen van de ICs, wat eigenlijk betekend dat er wordt gekeken of verschillende IC’s die veel op elkaar lijken kunnen worden samengevoegd, zodat er één IC van kan worden gemaakt. 

9 maart

Vandaag beginnen we eigenlijk gelijk als iedereen is binnen gekomen met iets wat we gisteren zijn vergeten, namelijk de speeches verdelen. Er wordt door de voorzitters gevraagd wie het leuk zou vinden om de voorspeech te doen en er melden zich twee kandidaten en één voor spek en bonen die het gewoon leuk vindt om te pitchen.

De drie debaters die zich hebben gemeld gaan naar buiten en de andere debaters en voorzitters verzinnen een stelling. De ludieke stelling die ze één voor één moeten pitchen is: “Alleen anale seks moet worden toegestaan”. De eerste debater die moet pitchen wordt binnen geroepen en de stelling wordt verteld. De jongen in een net pak begint gelijk met een sterk verhaal met feiten, zonder dat die feiten al eerder zijn verteld. Hij komt met een sterk verhaal en stopt niet met praten. De tweede debater die binnenkomt wordt ook de stelling verteld en er wordt even gelachen. Ze begint heel sterk met haar verhaal en haalt zelfs punten zoals discriminatie erbij, maar in het midden van haar verhaal valt ze een beetje stil en vraagt ze hoelang ze nog heeft. Ze krijgt te horen dat ze nog 30 seconden moet volmaken en na een paar extra seconden nadenken maakt ze haar verhaal af. De derde debater doet mee voor spek en bonen maar komt wel met een goed en samenhangend verhaal. Uiteindelijk is er niet zo veel overleg nodig om het besluit te nemen dat de jongen die als eerste moest pitchen, de voorspeech gaat doen. Nadat we hebben gekozen wie de voorspeech gaat doen gaan we verder met de IC’s formuleren. Dit betekend dat de debaters gaan kijken hoe ze zo duidelijk en netjes mogelijk de IC’s de ze gisteren hebben bedacht, kunnen formuleren en dus als het ware herschrijven. Als de bel gaat hebben we even pauze en iedereen verlaat het lokaal.

Na de pauze komen we allemaal weer terug in het lokaal en gaan de debaters weer verder met het formuleren van de IC’s. Het gaat allemaal in een redelijk laag tempo en er zijn veel onenigheden die ze allemaal stuk voor stuk moeten oplossen. Ook wordt af en toe de formele sfeer niet helemaal nageleefd maar meestal, na een kleine herinnering van de voorzitters, wordt die wel weer herpakt. Als de debaters eindelijk klaar zijn met het formuleren van de IC’s, zijn we aan pauze toe en krijgen we broodjes van de school.

Na de tweede pauze beginnen de debaters met iets nieuws, namelijk OC’s bedenken. Dit zijn eigenlijk oplossingen voor de IC’s/problemen. De debaters beginnen eerst met het opzoeken van bronnen en “fact checking” oftewel het nalopen van de bronnen en de informatie die daarop te vinden is. Nadat dat is gebeurd beginnen ze om de beurt met het opnoemen van bedachte OC’s. dit doen ze eigenlijk tot het einde van de dag.

10 maart

Vandaag beginnen we eigenlijk weer gelijk met de vergadering, al hebben de debaters wel eerst een klein momentje met zijn allen om gezamenlijk even een stropdas om te doen. Nadat alle stropdassen goed zitten en we er allemaal zijn beginnen we dan echt aan de vergadering. De vergadering wordt geopend en we beginnen met het schrappen van de OC’s die gisteren zijn bedacht. De debaters pakken het op waar ze gisteren zijn geëindigd met het schrappen van de OC’s en komen gelijk met verschillende meningen en argumenten om OC’s te behouden of te schrappen en al snel hebben we de eerste paar OC’s gehad. Het gaat dit keer in een aanzienlijk vlugger tempo dan gisteren met het samenvoegen van de IC’s maar alsnog hebben we er enige tijd voor nodig om alles door te lopen. Het gaat alsnog met redelijk wat snelheid, want voordat we het weten zijn we al toe aan het samenvoegen van de OC’s. In plaats van twee of drie OC’s samen te voegen zoals het er bij de IC’s aan toe ging, worden er nu soms wel vier, vijf, of zes OC’s in een keer samengevoegd. Het is bijna pauze, maar zelfs als de bel gaat wordt er toch nog één samenvoeging aangekaart die toch nog even blijkt te duren maar waar de debaters uiteindelijk toch samen uitkomen, na een overleg én stemming natuurlijk. Na de laatste stemming voor de pauze hebben we even een kleine pauze van ongeveer twintig minuten waarna we weer verder gaan.  De rest van de dag gaan we eigenlijk verder met de puntjes op de I zetten en aan het einde van de lange dag bestellen we met zijn allen pizza. Dit was hoe de commissievergaderingen van de delegatie Polen verliepen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: