Plenaire vergadering: Commissie Ontwikkelingssamenwerking

Door Sofia Mols

De voorspeech van de eerste resolutie begint meteen met een mooie drieslag om de aandacht te grijpen. Er wordt ingespeeld op de emotie van de luisteraars met voorbeelden en scenario’s. De speech is wel erg links. De drieslag wordt herhaald en de pech komt ten einde. 

De voorzitter komt er even tussen met een verheldering van de regels: ’Om te voorkomen dat er straks met vlaggetjes wordt gegooid..’ 

Het debat gaat dan eindelijk van start en Polen heeft als eerste een een reactie, een directe vraag aan de commissie. Er wordt verwezen naar de opgestelde criteria. Zweden heeft wat te zeggen, maar ‘volgens ons’ ontkracht je mening! Dat is een beetje jammer. Bij de commissie werd het woord vooral genomen door één persoon, maar daar kwam later wel een beetje verandering in. 

We lopen voor op schema dus er worden wat extra punten gemaakt. Het debat wordt gesloten met een tegenspel van Spanje: ‘Met goede hoop begon ik te lezen, maar meteen had ik twijfels. Had ik wel het goede boekje opengeslagen, of was is een verslag op scholieren.com aan het lezen?’ Spanje heeft een duidelijke en sterke tegenspeech: ‘Met alle respect, maar dit is wel het meest idiote wat ik heb gelezen in deze hele resolutie.’ En: ‘Dat is net alsof het plafond lek is en u de vloer na elke druppel droog veegt’. Ik zie hier voor mij een voorzitter/ begeleider  tegen een ander zeggen: ‘Die is van mij!’ De voorzitter moet wel voor respect vragen, maar het is in ieder geval duidelijk wat Spanje ervan vindt. Griekenland sluit af met een, wederom sociaal gerichte, slotspeech. 

Na het stemmen wordt de resolutie niet aangenomen met 8 voor en 16 tegen. ‘Er dient niet geklapt te worden’. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: