Plenaire vergadering: Landbouw en Plattelandsontwikkeling

Door Sara Melief

Op donderdag 8 juni 2021 is het dan eindelijk zover, de dag van het plenair debat. Er is even wat vertraging maar dat neemt niet weg dat we er allemaal erg veel zin in hebben. Om te beginnen worden even de regels uitgelegd maar daarna begint het debat dan ook echt. We beginnen met de commissie ontwikkelingssamenwerking die zich vooral bezig houden met de vluchtelingenkampen en de situatie daar. Het plenair debat is echt anders dan mini mep op school, de aula, de kantine, of een zaal in de school, zijn omgeruild voor de statenzaal in het provinciehuis in Utrecht. Misschien is het de sfeer van de zaal, of het feit dat iedereen die hier zit zich wekenlang hierop hebben voorbereid, maar iedereen zit er fris bij en doet op professionele mee aan het debat. Het debat van de eerste resolutie loopt ten einde en het is tijd voor de tegenspeech. Deze wordt gehouden door een jongen die fel zijn mening neerzet over waar hij het niet mee eens is. het eindresultaat is, dat de resolutie niet word aangenomen. Na een korte wissel van commissies en voorzitters, gaan we door met resolutie nummer twee van de commissie buitenlandse zaken die het in de voorspeech onder andere hebben over China en de situatie van de Oeigoeren daar. In het debat zelf komen ook de kledingindustrie en de Olympische spelen voorbij. Ze zeggen dat de tijd vliegt als je het leuk hebt en ik denk dat iedereen hier het daarmee eens is want voordat we het weten is het al tijd voor de tegenspeech. Het is een duidelijke speech die met heldere argumenten word onderbouwd. Bij de stemming is het zijn er 12 stemmen voor en 12 stemmen tegen waardoor de resolutie niet word aangenomen. Na een korte pauze gaan we weer verder met het debat, deze keer met de resolutie van de commissie volksgezondheid, het gaat uiteraard over de corona pandemie. Na de tegenspeech word er gestemd en de resolutie wordt aangenomen. Nu is de laatste resolutie van de ochtend aan de beurt en dat is van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.  De commissie begint met een voorspeech die vooral in het teken staat van klimaat en de vleesindustrie. Hierna volgt het debat, het lijkt erop dat de commissie zich goed hebben voorbereid want ze kunnen goed antwoord geven op de vragen die vanuit de zaal worden genoemd. Er worden een flink aantal punten benoemd die allemaal goed worden beantwoord door de commissie. Nadat het laatste punt is behandeld wordt er gevraagd om een tegenspeech maar daar komt geen reactie op vanuit de zaal, dus gaan we door naar de laatste speech van de commissie. Er wordt nog een keer gevraagd om een tegenspeech omdat er ander geen stemmen tegen mogen komen, de voorzitters waren het hier ook niet helemaal mee eens want je mag officieel wel altijd tegen stemmen, maar ondanks de verwarring volgt er alsnog een korte tegenspeech. Na de stemming blijkt dat de resolutie word aangenomen. Dit was de ochtend, er volgt verder nog een middag waar ik helaas niet meer bij ben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: