commissievergadering Ethische Zaken

Op 7 april, rond 9:00, kwamen de meeste commissieleden drijfnat binnen bij de ingang van het Niftarlake college. Velen waren op tijd, enkelen ernstig te laat. Na een paar minuten gingen we met z’n allen naar lokaal 113, waar de rest van het programma zou plaatsvinden. Nadat de voorzitters een korte uitleg hadden gegeven over hoe de dag eruit zou gaan zien, volgde het ‘icebreaker-spel’: 2 truths and 1 lie. Hierdoor kwamen we tot interessante ontdekkingen, zoals dat de gedelegeerde van Tsjechië een kip met de naam ‘Nugget’ had, en de gedelegeerde van Zweden een kat genaamd ‘Muis’. De gedelegeerde van Frankrijk had ooit met dolfijnen gezwommen en de gedelegeerde van Polen had meegedaan met Willem Wever en ook met het EK turnen. Voorzitter Lieve had een fotowedstrijd gewonnen en haar collega Isabelle had PWS-stress.

Na alle kennismaking werd in informele sfeer de brainstorm gestart. Om de beurt noemde elke gedelegeerde de ideeën op die hij/zij van tevoren of ter plekke had bedacht. Uiteindelijk kwamen we uit op maar liefst achtenveertig IC’s, maar deze moesten nog ingekort en samengevoegd worden. 

Na een pauze, gingen we om alweer de informele sfeer in om IC’s bij elkaar te voegen of te schrappen. Na de tweede informele pauze gingen we weer de formele sfeer in. Het eerste punt van de delegatie van Denemarken werd meteen unaniem aangenomen. Opvallend is dat er in de tweede helft van het debat tamelijk veel punten unaniem werden aangenomen.

De commissie gingen alle punten langs, die per tweetal goed werden geformuleerd. Daarna werd er gezamenlijk gekeken naar alle punten en werden ze soms nogmaals geformuleerd. Om 15:50 waren de IC’s klaar en wordt er uitbundig gejuicht.

De tweede dag begon meteen al goed, met problemen met de wifi, maar om 9:30 kon de commissie beginnen met de brainstorm over de OC’s.Omdat de meeste leden zich van te voren hadden ingelezen, ging het opstellen van de OC’s erg vlot. Om 10:15 had de commissie bij elkaar al 33 OC’s, rond 11:00 zelfs al 41!

In de eerste pauze had iedereen lekker gegeten van de cakejes en wafels van Jonah. Toen de pauze afgelopen was, begon het schrappen en samenvoegen. Om 12:11 werd er, voor het eerst die dag, eindelijk geklapt omdat er een punt unaniem was aangenomen. Het stemmen en het beslissen ging langzamerhand steeds sneller.

Vlak voor de lunchpauze werd er flink gediscussieerd over een OC en een IC die volgens Hongarije en Polen geschrapt zouden moeten worden. Vooral Zweden en Duitsland gingen hier fel tegenin waardoor er een discussie ontstond. Uiteindelijk stemden de meesten tegen het schrappen van het punt met uitzondering van Hongarije en Polen.

Nadat er brandstof (Haribo en Bastognekoeken) was ingeslagen door Spanje en journalist Giada, ging de commissie vol goede moed verder aan het schrappen en samenvoegen van de OC’s. De OC’s werden geteld en de commissie kwam uit op 16 OC’s. Hierna werden er nog enkele organen opgesteld, zoals orgaan S.K.E.E.R.

Het duurde even, maar toen we klaar waren konden we rustig naar huis; moe maar voldaan. De volgende dag werd de definitieve resolutie naar alle leden doorgestuurd, om nog na te lezen.

Commissie Ethische zaken (‘t is ethisch, niet etnisch!)

Door Deborah van de Kaats en Giada Lummen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: